• #post

“Ik hou van het mysterie van analoge fotografie”

Gepubliceerd op 23.02.24

Cato Crevits is de schepper van de donkere kamer Lichtdicht. Deze zomer organiseert ze in samenwerking met Het Lab haar eerste masterclass waarbij (beginnende) fotografen zich helemaal kunnen verdiepen in de kunst van de analoge fotografie.

Hé Cato, wat trekt jou zo aan in analoge fotografie?

Als sinds jongs af aan ben ik gefascineerd door fotografie. Op reis was ik altijd al diegene die foto’s nam en vanaf het vijfde middelbaar ben ik me er echt in gaan verdiepen. Eerst werkte ik voornamelijk digitaal, daarna begon ik zelf steeds vaker met mijn analoge camera’s te experimenteren en genoot ik enorm van het mysterieuze van de nog-te-ontwikkelen foto. Ik hou ervan dat ik geen onmiddellijke controle heb over het beeld en dat mijn enige houvast eigenlijk mijn technische kennis is.

 

Ben je dan zelf ook aangetrokken tot portretfotografie?

Ik vind het heel fijn om mensen te fotograferen. Het is voor mij belangrijk om die mensen van dichtbij te leren kennen, om echt met hen in gesprek te gaan. Tijdens corona kwam ik daarom op het idee om personen in hun kamer te fotograferen. Dat is een heel intieme ruimte die vaak voor anderen verborgen blijft. Het idee voor die portretreeks kwam zeker uit de directe ervaring van de pandemie, aangezien we toen allemaal thuis moesten blijven, maar eigenlijk is het ook een project dat ik nu wel graag opnieuw wil oppikken. Ik vind het wel belangrijk om mezelf niet teveel te definiëren als portretfotograaf. Er zijn nog zoveel genres waarmee ik werk en ik wil graag de vrijheid behouden om met allerlei zaken te experimenteren.

 

Hoe kwam je erbij om hier zelf een donkere kamer op te richten?

Vorig jaar heb ik me bijzonder geëngageerd tijdens DORP. Toen er daar een open call kwam voor artistieke projecten, heb ik mijn kans gewaagd en durfde ik even luidop dromen. Ik kwam met het voorstel om Het Lab uit te breiden met een donkere kamer omdat het volgens mij een perfecte aanvulling is op wat Het Lab al doet en aanbiedt.

Het bijzondere van deze donkere kamer is dat hij niet is verbonden aan een school. Het is moeilijk om zoiets te vinden hier in Brugge en ikzelf vind nochtans dat er heel veel verschillende en waardevolle manieren zijn om te leren. De donkere kamer op de site van Het Entrepot biedt mensen de kans om dat op een meer persoonlijke DIY-manier te doen.

 

Wat betekent de masterclass voor jou?

De masterclass belicht niet enkel de waarde van de doka, maar is vooral bedoeld om mensen die net als mij gepassioneerd zijn over analogie fotografie te ondersteunen. Ik wil luisteren naar wat zij willen leren en dat samen met hen en professionals uitzoeken, zonder dat je daarvoor in een klassiek onderwijssysteem belandt. Ik wil de masterclass zo laagdrempelig blijft door de prijs laag te houden  en door te werken binnen een kring van leeftijdsgenoten. De bedoeling is vooral om samen te proberen, om samen te leren en vooral ook om uiteindelijk tot een geslaagde expositie te komen tijdens Openlab XL, een expo waarbij we ons werk op een volwaardige en volkomen eigen manier kunnen tonen.

 

Wil je graag op de hoogte blijven van wat er in Lichtdicht gebeurt? Volg dan alle ontwikkeling via Instagram

Heb je een gek idee? Of wil je een nieuwe skill bijleren? Hou dan ook zeker de website van Het Lab in de gaten.

Wil je graag deelnemen aan de masterclass?

Schrijf je dan snel in via de website van Het Lab. Plaatsen zijn beperkt.

Masterclass Lichtdicht

Gerelateerd

Close
Close
Close
Close
Close
Close
Close
Close
Close
Close
Close
Close
Close