• #post

Julie Delrue: “Ik schreef een monoloog over mijn kraambedpsychose”

Gepubliceerd op 20 juni 2023

Julie Delrue schreef theaterstuk 'Mamamanie' tijdens residentie in Het Entrepot

Een jonge actrice wordt moeder. Ze voelt zich zo goed dat slapen niet meer hoeft. Bovendien blijkt ze opeens meertalig en in staat tot het bespelen van diverse muziekinstrumenten. Die jonge vrouw kan de hele wereld aan. Twee weken later wordt ze opgenomen op de afdeling psychiatrie, met lekkende borsten en zonder baby. Kraambedpsychose is de diagnose.

Actrice Julie Delrue (Studio Orka, Chantal) is 1 van die 1000 vrouwen die die diagnose kreeg na een bevalling. Enkele jaren later giet ze haar ervaringen samen tot een monoloog: ‘Mamamanie’. Naar aanleiding van enkele try-outs, schaafde ze aan haar tekst tijdens een residentie in Het Entrepot.

Julie: “Ik vertel een heel persoonlijk verhaal over mijn bevalling en de psychose die ik daardoor kreeg. Ik kon niet slapen en mijn hoofd leek helemaal open te gaan. Ik was plots een andere persoon. Maar gezond was het niet. In mijn voorstelling vertel ik hoe ik dat beleefd heb, en hoe mijn omgeving dat beleefd heeft. Door voldoende aandacht te hebben voor humor, is het ondanks de thematiek toegankelijk voor een breed publiek.”

 

Waarom had je nood aan een residentieplek?

Julie: “Ik had nood aan een ruimte om te schrijven en vond die in Het Entrepot. Muzikant Benjamin Desmet (SX) zorgde voor muzikale omkadering en Wouter Deprez begeleidde me in dat schrijfproces. Door samen op afzondering aan het stuk te werken, konden we meer in de diepte werken.”

Zou je een residentie in Het Entrepot aanraden?

Julie: “100% zeker. De ruimte was perfect. Veel daglicht, ideaal om te schrijven. Technisch zijn er ook veel mogelijkheden: een beamer, geluidsinstallatie, noem maar op. Ik voelde veel betrokkenheid van heel het team van Het Entrepot, maar tegelijk kregen we alle ruimte om gefocust te werken.”

Welke momenten zullen je bijblijven?

Julie: “De picknickmomenten buiten. Iedereen wenste ons heel vriendelijk ‘smakelijk’. Er is altijd koffie en iemand beschikbaar voor een praatje. En wanneer ik even vast zat, reageerde ik me af op het drumtoestel in de residentieruimte.”

Speeldata en tickets: www.juliedelrue.be

Wil je net als Julie een residentie in Het Entrepot?

Het Entrepot en Het Lab bieden 3 ruimtes aan die geschikt zijn voor korte of langdurige residenties. En zoals Julie zegt: het is hier plezant!

Meer info

Gerelateerd

Close
Close
Close
Close
Close
Close
Close
Close
Close
Close
Close
Close
Close