• #post

(Interview) STAM Collective: “Het is nu aan de jongeren om onze constructies te gebruiken”

Gepubliceerd op 12 maart 2021

Tim en Sam (STAM) bouwden nieuwe werk- en zitplaatsen van hout, staal en kanaalplaten in Het Entrepot.

Tijdens de eerste lockdown maakten we van de vrijgekomen tijd en ruimte gebruik om onze inkomhal en centrale gang aan te pakken. De uitdaging: een constructie neerpoten die ervoor zorgt dat Het Entrepot nog meer een ontmoetingsplaats wordt.

Foto’s in het artikel zijn van Daniil Lavrovski en Cato Crevits

Enter STAM Collective, een nieuw collectief bestaande uit 2 jonge Bruggelingen die eerder al hun strepen verdienden in Het Entrepot en daarbuiten. Je kent hen misschien onder hun eigen namen: Tim Somers (Studio Tim Somers) en Sam Declercq (Atelier Sam Declercq). Met dit project komen ze voor het eerst naar buiten als STAM Collective.

Staal, hout en semitransparante kanaalplaten in onze gang

Tim Somers
Sam Declercq

Sam: “STAM Collective bestaat al langer, maar we wachtten op het juiste moment om ermee naar buiten te komen. Een jaar geleden werden we gevraagd om de inrichting van een café in Brugge te doen, maar dat project ligt stil door corona. Gelukkig was er dit project in Het Entrepot dat we wél 100% konden realiseren.”

Jullie zijn elk afzonderlijk actief als Studio Tim Somers en Atelier Sam Declercq. Waarin verschillen jullie?

Sam: “Met mijn atelier focus ik me vooral op scenografie en decorbouw voor theater. Al maak ik ook meubels.”

Tim: “Ik ben eigenlijk interieurontwerper van opleiding, maar zie mezelf helemaal niet als interieurontwerper. Liever integreer ik verschillende aspecten van design die een invloed hebben op ruimte. Dat kunnen meubels zijn, maar ook sculpturen of structuren.”

Vanwaar de keuze om de krachten te bundelen onder de naam STAM Collective?

Tim: “We delen een atelier. Dat is alleszins heel handig. Daarnaast zijn er wel raakvlakken tussen ons.”

Sam: “STAM laat ons toe om veel verder te gaan met ruimtelijke ingrepen. Dat vinden we allebei heel belangrijk.”

Jullie creaties in Het Entrepot bestaan vooral uit 2 grote blikvangers. De open werkruimtes in de centrale gang en de tribunes in de inkomhal.

Tim: “De gang wilden we opdelen in verschillende blokken, zonder die volledig van het geheel af te sluiten. We werkten daarom met semitransparante kanaalplaten in combinatie met hout en staal. Die transparantie zorgt ervoor dat er openheid is. Visueel, maar ook functioneel. Het is aan de mensen van Het Entrepot en iedereen die er binnen wandelt om te beslissen wat je ermee doet.”

Sam: “Een expo in de gang zou bijvoorbeeld heel vet zijn. Met die kanaalplaten kan je dat heel leuk aanpakken. Ik hoop dat mensen echt creatief zullen omgaan met wat er nu staat. Ja kan er ook talks of events houden. Die ruimte kan voortdurend evolueren en een andere invulling krijgen.”

De tribune of piramide in onze inkomhal

Sam Declercq
Sam en Tim

Wie binnenkomt passeert langs een behoorlijk monumentale tribune. Of is het een piramide?

Tim: “Ook hier laten we het graag open voor interpretatie. Zelf zien we het als multifunctionele tribunes.”

Sam: “Ik heb geëxperimenteerd met simpele schetsen waarin ik onderzocht hoe we elementen konden creëren die multi-inzetbaar waren. Daarna onderzocht ik hoe we in de hoogte konden werken. Zo werden het tribunes, die je zowel als een zeshoek, als een piramide of tegen beide muren kan plaatsen.”

Hoe zien jullie die tribunes gebruikt worden?

Sam: “Alweer: dat is afhankelijk van de interpretatie. Je kan er zelfs een soort arena mee creëren waarbij een talk of workshop in het midden plaatsvindt. We vonden het belangrijk om een basisstructuur te voorzien die we overlaten aan de fantasie van iedereen die in Het Entrepot passeert.”

Tim: “Het leuke aan een tribune is dat het uitnodigt om samen te troepen. Tribunes worden zowel voor voetbal als voor theater gebruikt.”

Sam: “Het fascineert me altijd dat de historische trappen op de markt in Brugge een geliefkoosde ontmoetingsplaats zijn voor jongeren. Dat inspireerde me om dit naar de inkomhal te brengen. In de hoop dat bijvoorbeeld ook de skaters hun weg vinden naar binnen.”

–> Volg STAM Collective op Instagram

Iets organiseren in de gang of inkomhal?

Zoals Tim en Sam al zeiden: je kan er van alles doen. Expo, boiler room livestream, talks, workshops, … Of gewoon komen werken en andere creatives ontmoeten. Als je een idee hebt: Sander is your man.

Stuur Sander een bericht

Gerelateerd

Close
Close
Close
Close
Close
Close
Close
Close
Close
Close
Close
Close
Close