• #post

Tuinlab: “Experimenteer met biodiversiteit, tuinieren en de oogst die onze moestuin oplevert”

Gepubliceerd op 28 september 2022

Een saai stukje gras, dat zich verborg aan de achterkant van Het Entrepot, Jeugdhuis Comma en de Jeugddienst, groeide de afgelopen maanden uit tot een stadstuintje.

Een groepje jongeren spitte de grond om, legde enkele moestuinbedden aan en zaaide groenten, fruit en kruiden. Tuinlab was geboren. En ze zoeken nieuw volk om te experimenteren met urban gardening.

Marie Jans is een van de jongeren die zich maandenlang ontfermde over het moestuintje:

Marie: “Het Entrepot lanceerde in het begin van dit jaar een oproep. Of er jongeren waren die mee wilden helpen om Tuinlab letterlijk en figuurlijk leven in te blazen. Zelf had ik niet zo veel ervaring. Ik heb ooit eens 2 weken op een bioboerderij gewerkt. Omdat dat me beviel en ik een natuurmens ben, leek het me fijn om de handen in de grond te steken.”

“ Ik las veel over tuinieren om me voor te bereiden, maar merkte dat je in de praktijk toch vaak moet improviseren „

- Marie Jans

Marie Jans
Bouw van een serre

Wat heb je allemaal geleerd de afgelopen maanden?

Marie: “Veel. Ik heb veel boeken gelezen over tuinieren, ik las veel over tuinieren, maar merkte dat je in de praktijk toch vaak moet improviseren. Zo was er deze zomer de extreme droogte. Iedereen was blij met het warme weer, maar ik zat toch in met ons tuintje. Ik leefde mee met die perceeltjes en had daardoor het gevoel in verbinding te staan met de natuur.”

Jullie beginnen nu de planning te maken voor volgend seizoen. Wat staat er allemaal te gebeuren?

Marie: “Er staan enkele praktische ingrepen gepland. We willen een takkenril maken, een muurtje van takken en hout, die de bedden beschermt tegen de wind. Via een workshop over wateropslag hopen we een poeltje te kunnen aanleggen waardoor de tuin beter bestand is tegen droogte.”

“ We hopen dat we nog mensen warm kunnen maken om samen Tuinlab te runnen „

- Marie Jans

Wat zijn jullie ambities?

Marie: “Ik hoop vooral dat we ons team kunnen uitbreiden. We zijn nu met een 10-tal vrijwilligers. We hopen dat we nog mensen warm kunnen maken om samen Tuinlab te runnen. Je hoeft geen ervaring te hebben, want eigenlijk leer je alles het best al doende. Tuinlab is er om kennis te maken met biodiversiteit, tuinieren en alles wat daarbij komt kijken. Wat natuurlijk ook mooi is meegenomen, is dat we plukken wat we oogsten. Dus zo kom je al snel te weten hoe een framboos of courgette van Brugse bodem smaakt.”

Hoe kunnen die jongeren zich aansluiten?

Marie: “Stuur een bericht of kom gewoon eens langs. Op donderdag 29 september om 20:00 houden we een planningsvergadering. Iedereen mag langskomen. Kan je er dan niet bij zijn? Dan ben je zeker ook welkom op 4 november. Dan organiseren we samen met MOOOV een filmavond over voedselproductie en serveren we soep die we maakten van de wintergroenten uit onze tuin. Dat is dus ook zeker een heel fijn moment om nieuwe tuinlabbers te leren kennen. Verder zoeken we ook nog organisaties en mensen die eens een workshop willen geven. Elk engagement is welkom.”

Wil je ook tuinieren in Tuinlab?

Stuur een berichtje naar Marie (marie.jans8@hotmail.com) of via de Facebookpagina van Tuinlab. Via die pagina zal je ook te weten komen wanneer Tuinlab evenementen, vergaderingen of workshops organiseert.

Volg Tuinlab

Gerelateerd

Close
Close
Close
Close
Close
Close
Close
Close
Close
Close
Close
Close
Close