• #post

“‘Gekleurde Sprekende Beelden’ is een uitnodiging naar mijn atelier, mijn genen, mijn denken”

Gepubliceerd op 17 februari 2022

Kunstenaar Dieex Bitegets nodigt je uit in zijn universum tijdens de expo ‘Gekleurde Sprekende Beelden’. Onder de naam atelier Mlezi - herder in Swahili - presenteert hij interpretaties van Afrikaanse maskers.

Deze reeks ‘Mokonzi’ sculpturen wordt gekoppeld aan een video in samenwerking met beeldend kunstenaar Eva Maria Bouillon, waarin Dieex zelfgeschreven teksten voordraagt.

Ik spreek
door wat ik doe.
Elke dag
ben ik een beetje van gisteren
en van vandaag.

Dieex Bitegets werd geboren in Goma, en woont sinds zijn 10 jaar in België. Toch was het zijn verloofde die zijn fascinatie voor Afrikaanse maskers opwekte, vertelt Dieex:

“Enkele jaren geleden ging mijn verloofde naar Congo. Ze bracht twee Afrikaanse maskers mee naar België. Maar tijdens een verhuis zijn die maskers verdwenen. Dat verlies was de trigger voor me om mijn eigen maskers te beginnen maken. Tijdens de eerste lockdown ben ik gestart met atelier Mlezi in atelierwerking De Tank. De tentoonstelling ‘Gekleurde Sprekende Beelden’ wordt de eerste keer dat ik ermee naar buiten kom.”

© Eva Maria Bouillon
© Eva Maria Bouillon
© Eva Maria Bouillon
© Eva Maria Bouillon
© Eva Maria Bouillon
© Eva Maria Bouillon

Hoe ga je precies te werk in je atelier?

Dieex: “Ik werk graag met mijn handen. Ik behoud zo het rechtstreekse contact met mijn werk. Het ontwerp maak ik uit klei. Daarna maak ik een moule zodat ik oneindig replicaties van hetzelfde masker kan maken. Ze krijgen een moderne touch door de toevoeging van een unieke kleur en een glanzende finish. Aan iedere kleur linkte ik ook zelfgeschreven teksten.”

Eva Maria: “Door de replicatie van hetzelfde gezicht, telkens in een andere kleur, vind ik het werk best schizofreen. Elk beeld vertelt door de teksten ook letterlijk een ander verhaal. Dat gegeven vind ik geweldig.”

Eva Maria, jij maakte ook video’s bij de werken.

Eva Maria: “De teksten die Dieex schreef zouden aanvankelijk puur tekstueel aangebracht worden in de exporuimte, maar ik vind het veel sterker als Dieex die zelf voorleest. Daarom stelde ik voor om met video te werken. Aan de hand van een voice-over neemt Dieex de kijker mee in zijn gedachtengang.”

Dieex: “Het videowerk is een uitnodiging naar Mlezi, mijn atelier, mijn ideeën, maar ook naar mijn genen en voorgeschiedenis.”

Wat betekenen die maskers precies voor je?

Dieex: “Voor mij zijn ze een vorm van zingeving. De manier waarop ik praat, waarop ik doe en waarop ik ben, … Dat zegt iets over mijn genen en voorgeschiedenis. Het maken van die maskers voelt aan alsof er een passage tussen mij en mijn voorouders ontstaat. Ik werk graag vanuit de ubuntu-filosofie, dat betekent ‘ik ben omdat wij zijn’. Al wil ik ook benadrukken dat dit geen werk is over mijn identiteit. Ik wil een denkkader aanreiken waarin veel manieren van zingeving vervat zitten. Het is aan de toeschouwer om aan te voelen waar het werk je naartoe leidt.”

Eva Maria: “Ik bekijk Dieex zijn werk helemaal anders dan hijzelf. Voor mij gaat het onder andere wél over identiteit, waarbij de sterkte net ligt in de abstrahering ervan. Mijn interpretaties komen echter bewust niet aan bod in het videowerk.”

 

‘Gekleurde Sprekende Beelden’

  • 24.02: vernissage 18:00-22:00
  • 25.02 – 01.03: expo 14:00-18:00
  • In de exporuimte van De Tank – Burg 4, Brugge

Kom naar de feestelijke vernissage

Op donderdag 24 februari ben je welkom voor een hapje en een drankje om in het bijzijn van Dieex en Eva Maria de expo feestelijk te openen.

RVSP en info via Facebookevent

Gerelateerd

Close
Close
Close
Close
Close
Close
Close
Close
Close
Close
Close
Close
Close