• #post

“Mentaal welzijn mag geen taboe zijn dat enkel bespreekbaar is bij een psycholoog”

Gepubliceerd op 28 oktober 2021

NatureL is een nieuws radioshow op Villa Bota waarin jongeren openlijk praten over mentaal welzijn en selfcare.

Kenny Vanden Broucke – alias DJ Nature – was een van de vele jongeren die tijdens de lockdown te kampen kreeg met eenzaamheid en een depressie. Daarom startte hij een radioshow op Villa Bota die mentaal welzijn bespreekbaar maakt: NatureL. “Ik wil jongeren een stem geven en luisteraars laten weten dat ze niet alleen zijn.”

Kenny nodigt voor elke aflevering iemand uit om open en bloot over mentaal welzijn te praten. Daarnaast kiezen ze ook de muziek, waarbij soms een verhaal hoort.

Kenny: Ik heb al een 8-tal jongeren die willen langskomen. Zelf vind ik het heel belangrijk dat we jongeren een stem geven. Het is belangrijk dat jongeren beseffen dat ze niet alleen zijn, dat hun leeftijdsgenoten dezelfde problemen en struggles hebben. Dat is vaak meer relatable dan wanneer een bv of een celebrity getuigt over depressies.”

“ Er zijn al mensen geweest die zich in podcasts of interviews profileerden als (alternatieve) therapeuten. Die pretentie heb ik niet. „

- Kenny Vanden Broucke

Foto's: Hannah De Beir

Het belang van selfcare

De eerste aflevering van NatureL was een specialleke. Kenny was namelijk te gast in zijn eigen show. Hij liet zich interviewen door een vriend om het goede voorbeeld te geven.

Kenny: “Ik wil zo de deur openzetten naar anderen. Door te tonen dat m’n show een veilige plek is om je hart te luchten. Het hoeft zelfs niet zwaarmoedig te zijn. Zo had ik Maria Luiza Grymonprez te gast die corona en de lockdowns ook positief ervaren heeft. Ik vind het ook belangrijk dat we self care belichten.”

De helende kracht van muziek

De muziekkennis binnen Villa Bota is enorm. Met Kenny erbij is die nog groter geworden. Misschien ken je hem nog als DJ Nature, die onder meer 2 jaar lang resident dj in De Vetten Os was.

Kenny: Muziek helpt vaak om bepaalde dingen te uiten. Een van de artiesten waarin ik mezelf herken is Mac Miller. Hij was altijd happy en positief naar de buitenwereld. Zo ben ik ook. Ik heb vaak een masker op als ik me niet goed voel. Daarom heeft de muziek van Max Miller zo’n impact op me. Inhoudelijk en thematisch, maar ook omdat het me terug flitst naar vroeger, naar tijden waarin alles een beetje makkelijker was.”

Taboes doorbreken

Toen we Kenny contacteerden voor dit gesprek, stuurde hij nadien nog een mailtje. Of we zeker wilden benadrukken dat hij geen psycholoog is.

Kenny: “Er zijn al mensen geweest die zich in podcasts of interviews profileerden als (alternatieve) therapeuten. Die pretentie heb ik niet. Wie professionele hulp nodig heeft, moet dat vooral zoeken. Wel wil ik dat depressie en mentaal welzijn geen taboe is dat opgesloten blijft tussen de muren van de psychologisch praktijk. Niet iedereen heeft ook de middelen om zich goed te laten helpen of zich goed te omringen. Maar het klopt dat praten én luisteren werkt, en een belangrijke eerste stap kan zijn.”

Close
Close
Close
Close
Close
Close
Close
Close
Close
Close
Close
Close
Close