“Je 10 jaar lang moeten bewijzen vooraleer je als kunstenaar eerlijk vergoed wordt: dat is absurd”
Gepubliceerd op 19 oktober 2021
Nanine en Lore richtten makershuis 'De Zaak' op en resideren in Het Entrepot. Ze onderzoeken de zakelijke kant van het kunstenaarschap om anderen op weg te helpen naar betere werkvoorwaarden.
Lore Mechelaere (1997) en Nanine Maria Kok (1999) leerden elkaar kennen in de toneelacademie in Maastricht. De Nederlandse en de Brugse theatermakers voelden een klik toen ze samen een kampvuur aanstaken op een klasfeestje.
Nanine: “Tijdens onze studies smeedden we voortdurend plannen voor de toekomst. Nu we gaan afstuderen, hebben we geen excuses meer om ons achter te schuilen.”
Lore: “Eerst wilden we een collectief vormen. We zijn er intussen achtergekomen dat we artistiek te veel verschillen van elkaar. Daarom noemen we ons nu een makershuis.”
Jullie resideren nu in Het Entrepot als ‘De Zaak’. Wat houdt jullie project in?
Nanine: “Het hoe of het wat zijn we nog volop aan het onderzoeken. Onze naam is een vette knipoog naar ondernemerschap. Omdat de zakelijke kant vaak ondergeschikt is in het kunstenaarschap. We willen een netwerk uitbouwen waardoor kunstenaars sterker in hun schoenen staan en kunnen leven van hun werk.”
Lore: “We zijn zelf nog niet op dat punt. We wachten vaak lang op ons geld en vinden het bijvoorbeeld heel ongemakkelijk om daar achter te zitten. Ik vermoed dat dit helaas heel herkenbaar is voor veel kunstenaars.”
Waarom zijn jullie met De Zaak gestart?
Lore: “Veel kunstenaars ontdekken na het afstuderen dat het kunstenaarschap best eenzaam kan zijn. Wij ook. Je hebt twijfels en bent voortdurend op zoek naar een betrouwbaar klankbord.”
Nanine: “We zijn ook voorstanders van fair pay & fair standards. Kunstenaars leven vaak van project tot project. Het is een beetje gokken, en niet bepaald een duurzaam bestaan.”
Lore: “Het klopt niet dat je je eerst 10 jaar lang moet bewijzen vooraleer je als kunstenaar eerlijk vergoed wordt. Zijn er ook andere manieren?”
“ Veel kunstenaars ontdekken na het afstuderen dat het kunstenaarschap best eenzaam kan zijn. Wij ook. „
- Lore Mechelaere
Voor wat kunnen mensen dan precies bij jullie aankloppen?
Nanine: “Zoals gezegd is dit deels een onderzoek. Verwacht niet dat we je panklaar advies geven. Daarvoor is het te vroeg. Maar als je je herkent in bovenstaande situaties mag je altijd aankloppen en vragen om mee te strijden voor De Zaak.”
Lore: “Het is wel belangrijk dat je van koffie houdt.”
Een goed businessplan bevat altijd een langetermijnplan. Waar willen jullie met De Zaak staan over enkele jaren?
Nanine: “We zijn ambitieus. Over 10 jaar willen bekendheid in binnen- en buitenland. We hopen dat we een stuk of 20 zakenpartners hebben. Dat kunnen kunstenaars zijn met dezelfde waarden en ambities. We organiseren samen regelmatig happenings.”
Lore: “Het is belangrijk dat we in dat netwerk alles kunnen delen. Expertise, vervoer, kantoorruimte, … Foto’s nemen op elkaars events, iemand die de dramaturgie kan doen, … Je geeft en neemt iets.”
“ Tijdens onze residentie in Het Entrepot willen we ons project meer vorm en focus geven én werken we aan onze eerste theatrale happening „
- Lore Mechelaere
Jullie hebben tijdelijk een kantoor in Het Entrepot in het kader van een residentie. Wat vinden jullie daar?
Nanine: “Een productieve werkomgeving. Het voelt goed om het gevoel te hebben naar ‘ons werk’ te trekken.”
Lore: “We willen van onze residentie gebruik maken om De Zaak meer vorm te geven. Het is een bewuste keuze om bepaalde dingen open te laten, maar dat blijft niet zo. Via Het Entrepot kwamen we ook terecht bij TURBO, het ondernemersnetwerk voor jongeren in Brugge. Zij adviseren en coachen ons. En via Het Lab kunnen we onze merch printen.”
Tegelijk zijn jullie artistiek bezig: op 13 en 14 november organiseren jullie de theatrale happening ‘The Connection Collection’
Lore: ‘Dat wordt een kunsthappening bij House Of Time waarbij je als toeschouwer meegenomen wordt door publieksbegeleiders. Het thema is uniformiteit: we onderzoeken hoe kleding ons kan verbinden en hoe uniformiteit bijdraagt aan onze identiteit.”
Nanine: “Het wordt vooral een heel fijne, speelse ervaring. En helemaal gratis!”
Meer weten over De Zaak?
Zowel kunstenaars met vragen als kunstenaars met antwoorden kunnen bij De Zaak terecht. Bezoek hen tijdens hun kantooruren in Het Entrepot of stuur hen een mailtje.
Meer infoShare
Gerelateerd
-
Elke woensdagavond: Open Lab
Ontdek vrijblijvend onze open creatieve ateliers. Geen entree, geen beurtenkaart nodig
-
Workshop Phytogram/Cyanotypie met Tim Theo
Locatie: Het Entrepot, Het Lab
Ga op HYPERLAB op zoek naar duurzamere productiemethoden voor fotografie, met Tim Theo.
-
LIVESTREAM: Wie wint de Prijs Jonge Makers?
Eline Bremeesch, Marie Vandewiele en Lissy Vermeulen maken kans op een begeleidindstraject en een geldprijs.