Dit was DORP 2024
Gepubliceerd op 16 juli 2024
Een tiental Brugse jongeren namen het heft in eigen handen en organiseerden zelf een zomerfestival in de haven van Brugge, DORP!
Met reggae, hiphop, techno en punk stond elke dag in het teken van een ander muziekgenre. Het festivalterrein was compleet met een zomerbar, bubble disco, kledingruil en workshops. “Eind april lanceerden we de zoektocht naar DORPelingen en sindsdien vormde zich een gedreven community”, zegt inhoudelijk coördinator van Het Entrepot Lander Hoornaert. Een van de deelnemers vertelt dat ze op het festivalterrein zelfs ‘familiefoto’s’ wilden ophangen van hen als groep. “We willen de jongeren de ruimte geven om dingen voor een eerste keer uit te proberen. We brengen ze samen als groep, maar tegelijk laten we ze hun eigenheid behouden. Zo ontstond ook het idee om elke dag een andere stempel te geven.”
Brugse soundsystems ontmoeten elkaar voor eerste keer
Op woensdag, reggae-dag, ontmoetten verschillende soundsystems elkaar. Dat zijn muziekscenes gekenmerkt door metershoge muziekboxen. “Soundsystem-cultuur is op dit moment een van de meest bloeiende subculturen in Brugge”, zeggen Dries, Robbe, Jorre, Jarne en Milan van vzw Roots Explosion. Brugge is de thuisbasis van heel veel soundsystems, die vaak op zoek zijn naar een plek om hun ding te doen. De eerste dag van DORP was een unieke ontmoeting tussen verschillende groepen: Backyard Soundsystem en Humaithi Soundsytem uit Brugge. Chalice Soundsystem uit Lille zorgde voor het nachtprogramma.
Op dag twee van het festival richtten we ons op hiphop. Ismael wilde de kans grijpen om de Brugse hiphop een duwtje in de rug te geven. Met zijn concept Mad Clouds nodigt hij dj’s en artiesten uit die dit genre vertegenwoordigen. Onder andere ZLDR, LeBlanc, Gummy Green en Inspect stonden op de line-up.
“DORP heeft ons zoveel geleerd”
Vier jaar geleden stonden Lex, Rodrigo en Wanne als jong nightlife collectief op de eerste editie van DORP. Club Stout was geboren en is ondertussen uitgegroeid tot een vaste waarde in Brugge. “Je leert super veel”, aldus de leden van Club Stout. “Het gaat om veel meer dan enkel DJ’s uitnodigen, maar ook de bar in orde zetten, vrijwilligers regelen, zorgen dat iedereen zich amuseert en veilig voelt.” Club Stout zorgde voor een techno en rave dag op vrijdag 5 juli. De laatste dag lag in handen van Hanna, die de zwaardere muziekgenres op het podium uitnodigde. Samen met Pieter-Jan, de coördinator van het Soundlab van Het Entrepot, heeft ze de line-up gevuld met de welklinkende namen RULDER, CRACKS, RANT en RONKER!.
Bubble disco, afvalinstrumenten en swishing
Tussen de goedgevulde line-up door kon je ook altijd terecht voor cocktails en mocktails in de zomerbar van Jeugdhuis Comma of in de verfrissende bubble disco waar je tussen de beats van de muziek en bellen van een bubbelmachine kon dansen. Kringwinkel ‘t Rad verhuisde voor even van het centrum van Brugge naar de festivalsite voor “swishing”, of een grote kledingruil. “Je brengt propere kleren die je niet meer draagt naar DORP, waar anderen ze een tweede leven geven.”
Ten slotte konden bezoekers allerlei nieuwe skills aanleren op DORP. Van graffiti, rappen en beatmaking tot je eigen photobooth maken en leren RISO-printen. Diana toonde zelfs hoe je afval tot instrumenten kan omtoveren.
Met dank aan onze sponsors Stad Brugge en Maes.
Share
Gerelateerd
-
DORPTALK 🟥 DAAN VANDE GHINSTE
"Ik keek elke week uit naar DORP. Nu zal ik er zelf deel van uitmaken en initiaties skimboarding geven"
-
REWIND ⏯️ FORWARD: JULIE HURTECANT
Een jaaroverzicht over en door Brugse jongeren die 2021 mee gekleurd hebben. "Ik heb geleerd dat ik projecten die me niet liggen ook mag weigeren"
-
DORPsberaad 2
Locatie: Het Entrepot
-
DORPsberaad 3
Locatie: Het Entrepot