BRIEVEN AAN DE STAD #6

Zonder tegendraads experiment, artistiek talent en ruimte voor creativiteit verliest een stad haar ziel en haar toekomst. En net die ruimte staat in Brugge onder druk vandaag. Deze thematische editie van Brieven aan de Stad presenteert de première van een documentairefilm en drie boeiende sprekers die een inspirerende brief neerpenden. Voor deze editie wijken we uit naar De Tank, waar de Open Ateliers voor de laatste maal plaatsvinden omdat de kunstenaars er moeten verhuizen. Hoe moet het verder met deze plek en zijn bewoners? Hoe moet het verder met creatieve ruimte in onze stad?

 

π——π—’π—–π—¨π— π—˜π—‘π—§π—”π—œπ—₯π—˜ 𝗣𝗨𝗑𝗧 𝟯𝟲𝟱 (𝗝𝗔𝗑 π—•π—˜π——π——π—˜π—šπ—˜π—‘π—’π—’π——π—§π—¦)

In het beleidsprogramma voor 2019-2024 formuleerde het stadsbestuur onder β€˜punt 365’ de ambitie om in de komende beleidsperiode werk te maken van creatieve ruimte. Het is net die ruimte die vandaag onder druk staat in Brugge. Met β€˜Punt 365’ willen KAAP, De Republiek, Kunstenal en Het Entrepot samen met Stad Brugge meedenken en oplossingen aanreiken. Hoe kunnen we de intenties van Punt 365 bottom-up helpen uitwerken tot een ambitieus, maar vooral breed gedragen actieplan?

Documentairemaker Jan Beddegenoodts haalde meer dan 25 betrokken voor zijn camera en liet hun stem horen. Tijdens Brieven aan de Stad presenteren we de première van deze documentaire.

 

π—π—˜π—”π—‘-𝗖𝗛π—₯π—œπ—¦π—§π—’π—£π—›π—˜ π—Ÿπ—˜π—©π—”π—¦π—¦π—’π—₯ (Engelstalig)

Jean-Christophe Levassor is sedert 2016 directeur van La Condition Publique, een creatief laboratorium in een voormalige industriële site in het hart van Roubaix. Gelegen in een achterstandswijk verbindt deze plek bewoners, non-profitorganisaties en bedrijven op het kruispunt van kunst, cultuur, innovatie en stadsvernieuwing. Op een indrukwekkende site vind je onder één dak medialabs, fablabs, atelierruimtes, een concertzaal, een coworking space, een restaurant en zoveel meer. Een creatieve speeltuin die zich richt op de stedelijke omgeving. Welke lessen kunnen wij in Brugge trekken uit Roubaix? Hoe vullen zij ongebruikte ruimtes in?

 

π—£π—˜π—£π—œπ—π—‘ π—žπ—˜π—‘π—‘π—œπ—¦

Pepijn Kennis studeerde sociologie en stedelijke geografie aan de VUB en stadsontwikkeling aan de universiteiten van Kopenhagen, Wenen en Madrid. Als coΓΆrdinator van vzw Toestand zag hij er van 2014 tot 2019 op toe dat leegstaande ruimtes in Brussel in handen komen van diegenen die er het meest nood aan hebben. Al is het maar tijdelijk. Met AllΓ©e du Kaai werden leegstaande loodsen omgevormd tot een levendige site met zeefdrukatelier, skatepark, volkskeuken… Momenteel is Pepijn actief als Brussels parlementslid als enige verkozene van het burgerplatform Agora. Deze beweging wil de burger aan het woord laten en dat is wat Pepijn al altijd drijft.

 

π—Ÿπ—˜π—’π—‘π—§π—œπ—˜π—‘ π—”π—Ÿπ—Ÿπ—˜π— π—˜π—˜π—₯𝗦𝗖𝗛

Het onzichtbare zichtbaar maken. Dat is wat Leontien Allemeersch doet. Als fotografe, maar ook vanuit haar functie bij De Koer in Gent. In beeld en woord laat ze de buitenwereld proeven van het artistieke gewoel van deze bruisende creatieplek in het midden van de volkswijk Brugse Poort. Daarnaast coΓΆrdineert ze er ook de residentiewerking en weet ze als geen ander wat kunstenaars nodig hebben in hun artistieke praktijk. Als medeoprichter van het kunstenplatform Plan B richt ze zich op locatiespecifieke projecten, zoals het Kunstenfestival Plan B. In dit opzicht is Brugge voor haar niet onbekend, dankzij projecten tijdens Konvooi en Uitwijken.


𝗣π—₯π—”π—žπ—§π—œπ—¦π—–π—›π—˜ π—œπ—‘π—™π—’
☞ vrijdag 13 mei, 20u
☞ locatie: De Tank β€”Β Burg 4,Β 8000 Brugge
☞ gratis toegang

Brieven aan de Stad is een initiatief van De Republiek en Architectuuratelier Dertien 12.

Deze editie is een samenwerking met Het Entrepot, KAAP en Kunstenal in het kader van Punt 365.

Gerelateerd

Close
Close
Close
Close
Close
Close
Close
Close
Close
Close
Close
Close
Close